Zapiekanka z gnocchi, łososiem, porem i szpinakiem

Składniki

  • Kluseczki typu gnocchi – 500g
  • Szpinak – 200g
  • Por – 1 szt.
  • Wędzony łosoś – 120g
  • Mozarella – 50g
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 10 ml
  • Sól i pieprz

Sos beszamelowy

  • Mleko 1.5% – 250 ml
  • Masło – 25g
  • Mąka pszenna – 25g
  • Gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy drobno posiekany czosnek, pokrojony por oraz szpinak. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę.
  3. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.
  4. Nie przerywając mieszania, dolewamy letnie mleko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Beszamel gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200C
  7. W dużej misce mieszamy gnocchi, mniejsze kawałki łososia, podsmażony szpinak oraz beszamel.
  8. Gnocchi przekładamy do formy posmarowanej olejem.
  9. Na koniec wierzch zapiekanki oprószamy startą mozarellą.
  10. Pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Ilość składników jest przygotowana na 3 porcje. Jedna porcja to 517 kcal.
Czas przygotowania to ok. 40 minut.

Smacznego 🙂