Hashimoto – na czym polega i co jeść?

Czym jest choroba Hashimoto? Choroba Hashimoto to limfocytowe zapalenie tarczycy o charakterze przewlekłym należące do grona chorób o podłożu autoimmunologicznym (podobnie jak cukrzyca typu 1, łuszczyca, czy reumatoidalne zapalenie stawów). Przyczyną jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na własne tkanki – autoagresji – w wyniku czego zostają zaatakowane przez organizm, gdzie tworzy się proces zapalny. Diagnoza W sprawie […]

Insulinooporność – czym jest i co jeść?

Insulinooporność staje się coraz częściej rozpoznawanym schorzeniem wśród społeczeństwa. Nowoczesny styl życia, jakość diety, nadmierny stres, niedosypianie i niska aktywność fizyczna istotnie odbijają się na zdrowiu. Oporność tkanek na insulinę to nie choroba, jednak bez zmiany zachowań żywieniowych to łatwa droga do rozwoju cukrzycy typu 2. Co to jest insulinooporność? Insulinooporność to stan, w którym […]

Rola diety w płodności mężczyzn

Zaburzenia płodności wśród mężczyzn są coraz bardziej powszechne. Niepłodność jest definiowana jako niepowodzenie w osiągnięciu udanej ciąży po 12 miesiącach lub więcej regularnego stosunku bez zabezpieczenia. W ostatnich dziesięcioleciach niepłodność stała się globalnym problemem zdrowia publicznego i poważnym problemem klinicznym, dotykając 15% wszystkich par w wieku rozrodczym. Szacuje się, że na całym świecie aż 15% […]

Waniliowe naleśniki z wiśniami

Ciasto naleśnikowe Woda gazowana – 50 ml Mleko – 90 ml Mąka żytnia typ 2000 – 50g Jajko – 1 szt. Odrobina oliwy Nadzienie Skyr waniliowy Piątnica – 1 opakowanie Mrożone wiśnie – 100g Siemie lniane – 15g Ksylitol/Erytrytol – 1 łyżeczka Sposób przygotowania Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą dokładnie. Smażyny bez tłuszczu […]

Potrawka z nadziewanym gnocchi

Składniki Gnocchi nadziewane mozarellą (dostępne np. w Biedronce) – 400g Szynka gotowana – 100g Cebula – 100g Pieczarki – 200g Pomidory krojone z puszki – 400g Oliwa z oliwek – 10 ml Pietruszka zielona Sposób przygotowania Cebulę, szynkę i pieczarki pokrój, wrzuć na oliwę cebulę. Po chwili dorzuć pokrojone pieczarki i szynkę. Wlej pomidory z […]

Owsianka czekośliwka

Składniki Płatki owsiane górskie – 50g Mleko 1,5% – 150 ml Ksylitol – 1 łyżeczka Kakao 16% – 10g Śliwki – 160g Orzechy włoskie/nerkowce – 15g Sposób przygotowania Śliwki obieramy i kroimy na pół. Dusimy je w odrobinie wody z ksylitolem. Do rozmiękczonych śliwek dodajemy kakao. W tym samym czasie gotujemy płatki na mleku. Przelewy […]

Omlet a’la pizza

Składniki Jajka – 3 szt. Szpinak – garść Pomidory koktajlowe – 5 szt. Cebula – 1 szt. Tarty ser mozarella – 30g Oliwa – 5 ml Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki Oregano, sól i pieprz Sposób przygotowania Cebulę obierz i pokrój. Podsmaż na oliwie. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Jajka wbij do miski, zmieszaj […]

Marchewkowy omlet z serkiem waniliowym i orzechami

Składniki Jajka – 2 szt. Mąka żytnia typ 2000 – 45g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Mleko 1.5% – 40 ml Marchewka – 1 szt. Ksylitol – 1 łyżeczka Skyr waniliowy Piątnica – połowa Orzechy włoskie/nerkowce – 10 g Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, ksylitol i startą marchewkę wymieszaj na jednolitą […]

Makaron z soczewicą, marchewką i fetą

Składniki Pomidory z puszki (krojone) – 240g Korzeń pietruszki – 1 szt. Ser typu “Feta” – 100g Makaron penne (pełnoziarnisty) – 100g Cebula – 1 szt. Marchew – 1 szt. Soczewica czerwona – 100g Liście pietruszki – 10g Papryka słodka i wędzona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 10g Oregano suszone – 1 łyżeczka […]