W lecie mamy największy wybór warzyw i owoców sezonowych, korzystajmy z nich.
Staraj się jeść tak, jak zaleca Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji.
Możemy je dodawać do każdego posiłku
Kilka pomysłów na koktajle które możesz przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek
Koktajl truskawkowy z orzechami
- 200g truskawek
- 150g skyra naturalnego
- słodziło (ksylitol/erytrytol)
- 15 g orzechów (włoskie, nerkowce, laskowe, migdały)
Zielony z pomarańczą
- 2 garści jarmużu
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki skyra naturalnego
- nasiona lnu
Jagodowe sny
- 125g borówek
- 300 ml wody lub 100 ml wody
- 200 ml mleka (może być zwykłe lub migdałowe)
- banan
- wiórki kokosowe
Botwinkowe Love
- 1 garść botwiny bez łodyg
- 20g zielonych winogron
- 1 banan
- 150g skyra naturalnego
- 2 łyżki nasion chia
Waniliowa truskawka
- 250g truskawek
- skyr waniliowy pitny lub zwykły
- 2 łyżki nasion chia lub 2 łyżki nasion lnu