Korzystajmy z uroków najpiękniejszej pory roku

W lecie mamy największy wybór warzyw i owoców sezonowych, korzystajmy z nich.
Staraj się jeść tak, jak zaleca Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji.

Możemy je dodawać do każdego posiłku

Kilka pomysłów na koktajle które możesz przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek

Koktajl truskawkowy z orzechami

  • 200g truskawek
  • 150g skyra naturalnego
  • słodziło (ksylitol/erytrytol)
  • 15 g orzechów (włoskie, nerkowce, laskowe, migdały)

Zielony z pomarańczą

  • 2 garści jarmużu
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki skyra naturalnego
  • nasiona lnu

Jagodowe sny

  • 125g borówek
  • 300 ml wody lub 100 ml wody
  • 200 ml mleka (może być zwykłe lub migdałowe)
  • banan
  • wiórki kokosowe

Botwinkowe Love

  • 1 garść botwiny bez łodyg
  • 20g zielonych winogron
  • 1 banan
  • 150g skyra naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia

Waniliowa truskawka

  • 250g truskawek
  • skyr waniliowy pitny lub zwykły
  • 2 łyżki nasion chia lub 2 łyżki nasion lnu