Makaron z soczewicą, marchewką i fetą

Składniki

  • Pomidory z puszki (krojone) – 240g
  • Korzeń pietruszki – 1 szt.
  • Ser typu „Feta” – 100g
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 100g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchew – 1 szt.
  • Soczewica czerwona – 100g
  • Liście pietruszki – 10g
  • Papryka słodka i wędzona – 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 10g
  • Oregano suszone – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu
  2. Cebulę, pietruszkę , marchewkę, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie ok. 5 min. Przypraw do smaku
  3. Dodaj soczewicę. Zalej pomidorami z puszki i dodaj ok. 250 ml wody.
  4. Gotuj aż soczewica zmięknie.
  5. Połącz makaron z sosem, posyp fetą i pietruszką

Smacznego 🙂