Składniki
- Kluseczki typu gnocchi – 500g
- Szpinak – 200g
- Por – 1 szt.
- Wędzony łosoś – 120g
- Mozarella – 50g
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 10 ml
- Sól i pieprz
Sos beszamelowy
- Mleko 1.5% – 250 ml
- Masło – 25g
- Mąka pszenna – 25g
- Gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy drobno posiekany czosnek, pokrojony por oraz szpinak. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy.
- W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę.
- Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.
- Nie przerywając mieszania, dolewamy letnie mleko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Beszamel gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200C
- W dużej misce mieszamy gnocchi, mniejsze kawałki łososia, podsmażony szpinak oraz beszamel.
- Gnocchi przekładamy do formy posmarowanej olejem.
- Na koniec wierzch zapiekanki oprószamy startą mozarellą.
- Pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Ilość składników jest przygotowana na 3 porcje. Jedna porcja to 517 kcal.
Czas przygotowania to ok. 40 minut.